Multi-Family Residential Development - Bethesda, Maryland

Multi-family Residential Development SmithGroup Washington DC Bethesda
Multi-family Residential Development SmithGroup Washington DC Bethesda Exterior Rendering

On one of the last and largest developable parcels in rapidly growing Bethesda, this multi-family residential development integrates two residential towers into the surrounding community and a challenging, hilly site.

Client

Confidential

Location

Bethesda, Maryland

Markets/Services

Architecture, Interiors, Landscape Architecture, Mixed-Use, Residential

Size

630,000 SF

Northwest of Washington DC, Bethesda has become such a fast-growing, desirable place to live that Montgomery County officials put a 10-year moratorium on new residential construction. Client Quadrangle Development’s 19-acre parcel—a steeply sloped site adjacent to protected wooded greenspace—would be one of the last to be developed for a decade. It sought to add more than 600 residential units to the neighborhood of low- and mid-rise multi-family housing. 

This development respectfully responds to both the surrounding residences and the natural conditions. The design creates 631 housing units (including 15 percent affordable housing) in two 160-foot angled towers, linked with an inviting central plaza and generous terraces. The footprint is oriented to preserve trees on site and not interfere with the protected forested hillside to the north. A large gap between the towers preserve views for neighboring residential buildings.

 

Multi-family Residential Development SmithGroup Washington DC Bethesda rendering

 

To address the 30-foot elevation change between Pooks Hill Road and the building site, the hillside becomes an attractive pedestrian entrance for the South Tower. A curvilinear stair leads from the sidewalk through terraced landscaping to the lobby, outdoor seating areas, and a residents-only gate that accesses private pathways winding through the property. Because the neighborhood is transit oriented and busy with foot traffic, this street-oriented entrance becomes the public face of the complex. For vehicular access, a curved driveway winds up from Pooks Hill Road between the two towers to the central plaza and parking garage built into the hillside. 

The building exterior and hardscapes recognize the people-oriented streetscape. A dark gray finish on the lower floors transitions from the street experience, and substantial glazing creates a transparent effect, with views through the building to the forested hillside. Upper floors are glass and an off-white metal finish, with offset, semi-recessed balconies and sculptural rooflines that soften the building massing. Residents enjoy amenities that include a rooftop pool and green roof deck, fitness center, club room, and units with floor-to-ceiling windows to maximize views.

Complete through schematic design and site plan certification, the result is elegant and timeless, fulfilling market demand for housing while respecting the surrounding built and natural environment.